Det italienske vinområde - Piemonte:
Der er to regioner der skiller sig ud når man begynder at læse om italienske vine. Det er Toscana og Piemonte. I dette indlæg vil jeg prøve at samle lidt af de informationer jeg har fundet omkring Piemonte.
Piemonte er en af de absolut bedste regioner i Italien og dermed også i verden.
Det skyldes især Nebbiolo-druen, som egenhændigt står bag de store vine fra Barolo og Barbaresco.
Piemonte er dog meget mere end de to vine, hvad det store antal DOC'er og DOCG'er også understreger (se mit indlæg omkring Italienske vin klassifikationer).
Der er hele 7 DOCG'er og 45 DOC'er. Den nemmeste måde at adskille områderne, er via deres primære druesort, som i høj grad er baseret på lokale kvalitetssorter.
Druesorterne i Piemonte
Kvalitetsmæssigt er det Nebbiolo der producerer det bedste vine i Piemonte, men kvantitativt er det Barbera og Moscato Bianco, der dominerer. N
ebbiolo er ubetinget den store stjerne i Piemonte. Den yder sit bedste i Barolo og Barbaresco.
Den er plantet på de bedste bjergskråinger, 150-400 meter over havet, for at få optimal sol, da den modner sent.
Dernæst kommer Barbera, som primært kendes fra vinene Barbera d'Alba og Barbera d'Asti.
På hvidvinssiden er det især Asti på druesorten Moscato Bianco, der er kendt.
Asti er den lettere søde mousserende variant af Champagne. Cortese står bag de mere elegante stille hvidvine.
Klima og geologi i Piemonte
Piemonte grænser op til Frankrig og Schweiz og ligger omkrandset af bjergkæderne Alperne og Appenninerne.
Piemonte betyder da også for fødderne af bjergene. Foruden bjergkæderne, beslaglægger Po flod og dal et stort område.
Det tilbageværende areal som er egnet til vindyrkning, er kun 30%.
Der er stor højdemæssig forskelle i Piemonte, hvilket også betyder store temperaturforskelle.
Bjergkæderne og dalen skaber den meget omtalte tåge, som præger Piemonte i efteråret.
Hele dalen er simpelthen dækket af et tæppe af tåge, som menes at være gavnlig for modningen af især Nebbilo.
Selvom Piemonte ligger på samme breddegrad som Bordeaux, er der stor forskel på mikroklimaet de to steder.
Temperaturen om vinteren er lavere og der falder væsentligt mindre nedbør.
Klimaet, og dermed også vinene, er altså langt fra dem der produceres i Syditalien, hvor der er væsentligt varmere.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar