søndag den 25. juli 2010

Historien om Italien som vinland

Vinlandet Italien.


Vi kender landet for Farrari, mode og gode foboldspillere - men hvordan forholder det sig med deres vin.
Inden jeg kaster mig ud i at forstå de enkelte mærker og sorter, har jeg besluttet mig for at finde lidt info omkring Italien som vin land.

Italien er sammen med Frankrig, de to største vinproducerende lande.
Italien er det land i verden, som eksporterer mest vin. Desværre er størstedelen billig vin som benyttes til blanding.
Men Italien producerer vin i så store kvantum, at der bestemt også eksporteres meget af den gode, den er blot i mindretal.

Historisk set har Italien dybe traditioner for vindyrkning og vin har sin faste plads på de fleste middagsborde.
Det skaber lidt af et paradoks. På den ene side er der opbygget en stor viden omkring vindyrkning, da vin er en så dybt integreret del af den italienske kultur og hverdag,
og på den anden side har kvalitet aldrig spillet den væsentligste rolle - vin er noget man har, ikke nødvendigvis noget man går op i.
Jeg har selv oplevet en privat middag i Rom hvor vinen - helt naturligt - blev serveret i det vi i bedste fald ville bruge som almindelige vandglas.Ikke noget med fine vinglas på stilk.... men sammen med maden var det stadig en god oplevelse.

Frankrig og Spanien begyndte så at sætte system i vinproduktionen ved at introducere klassifikationer og angive producenten på etiketten.
Mens der i Italien forsat primært blev solgt vin som bulkvin - altså uden at angive oprindelse eller producent og ofte heller ikke indhold.
Kun områderne Piemonte og Toscana var med fremme. (efter kort tids research, er jeg sikker på at vi lige så godt kan hæfte os ved disse to områder....)

Vindyrkning i Italien står primært overfor to problemer: Dels har vindyrkning historisk set været betragtet som landbrug på linje med appelsioner, oliven og andre afgrøder. Vinstokke er blevet plantet side om side med andre afgrøder og har blot været én blandt mange indtægskilder for landmanden. Det betyder også, at man ikke systematisk har udvalgt de bedste jordlodder, skråninger etc. til vindyrkning. Dernæst benytter man træningssystemer som er optimeret til kvantitet og maskinhøst.
Disse to faktorer begyndte man så småt at ændre for 30-40 år siden og den omlægning bærer tydelig frugt i dag.
Mange vinmarker blev simpelthen omplantet i 60'erne og 70'erne.

Nybegynder vin



Ingen kommentarer:

Send en kommentar