søndag den 25. juli 2010

Toscana

Det italienske vinområde - Toscana:


Toscana er sammen med Piemonte de to vigtigste vinregioner i Italien og bliver nævnt igen og igen uanset hvor man begynder at læse om italiensk vin.
Egnens stolthed er Sangiovese druen, som yder sit bedste i netop Toscana.
Sangiovese er den mest plantede druesort i hele Italien, hvilket betyder at kvaliteten går fra decideret ringe, til verdensklasse, som her i Toscana.
Der opnås kun jævne vine på Sangiovese, hvis udbyttet er for højt eller klimaet er for koldt.
Men i Toscana er klimaet ideelt og her bliver der fokuseret på kvalitet frem for kvantitet.

Landskabet i Toscana er meget bakket. Størstedelen af vinmarkerne ligger fra 150-500 meter over havet.
Det gør dels, at druerne får mere sol og dels at klimaet svinger relativt meget fra dag til nat.
Temperatursvinget hjælper til, at druerne bedre bevarer deres vitale syre og aroma.
Foruden producenternes fokus på kvalitet, er der altså geologiske fordele som gør at Sangiovse yder bedre her, end mange andre steder i Italien.

Egnens specialitet er Vin Santo. Vin Santo kan oversættes til hellig vin.
Det er en meget sød dessertvin, der er lavet på druesorterne Trebbiano og Malvasia.

Toscanas DOCG og DOC


Toscana har hele syv DOCG'er (se indlægget omkring italieske vin klassifikationer), deriblandt Chianti, Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano,
som er tre af de mest kendte vinregioner i Italien.
Alle syv DOCG'er laver vin i topklasse, men også flere af de i alt 29 DOC'er er godt med.
Toscansk vin har i det hele taget gennemgået en lang kvalitetsudvikling siden 1980, godt hjulpet på vej af oprøret fra 1970, som vi vender tilbage til.

Supertoscanere


Som noget ganske usædvanligt, er nogle af Toscanas bedste vine klassificeret som IGT.
Det er de såkaldte Supertoscanere eller blot Supertoscansk vin.
De betragtes i dag som kultvine og priserne er derfor fulgt med op i det høje leje.
I 1970'erne opstod begrebet Supertoscansk vin, som er vine der alle er deklassificeret,
da de ikke lever op til de lokale vinkrav givet for Toscana.
Vinene er ofte lavet på alt andet end lokale sorter og ligger derfor smagsmæssigt også langt fra de traditionalle Toscanske vine.
Det er sjældent at Supertoscansk fremgår af flaskens etikette. Hvis ikke, kan de som regel altid spottes på prisen.
De koster typisk 10 gange mere end en traditionel toscansk IGT vin og ligger derfor mindst i samme prisleje som en DOCG.

Begrebet Supertoscanerne opstod i 1970'erne som en modreaktion på det generelt lave kvalitetsniveau, der dengang herskede i Toscana. Vinene blev deklassificeret som Vino da Tavola (VdT), der er i bunden af kvalitetspyramiden, fordi de ikke levede op til de regionale krav. Regionale krav, som netop skulle være med til at sikre en høj kvalitet. Deklassificeringen skete typisk fordi der blev benyttet andre druesorter, end hvad lovgivningen foreskrev. Typisk var der tale om Bordeaux-sorter, altså Cabernet Sauvignon og Merlot. Vinene var selvfølgelig ekstremt vellavede, for at gøre kontrasten endnu større. To af de første Supertoskanske vine var Tanuta San Guidos Sassicaia og Antinoris Tignanello. Det er vine som selv i dag regnes for nogle af de bedste fra hele Italien! Mediestuntet virkede, et nyt begreb var født og vinene fik den fortjente opmærksomhed og blev øjeblikkelig successer.
Men endnu mere vigtigt, fokusen på kvalitet fik andre til at hoppe med på vognen og kvaliteten har så at sige været stigende lige siden - og det var reelt målet.


Nybegynder vin



Ingen kommentarer:

Send en kommentar